De nieuwe BMW X5 xDrive 45e iPerformance

Het aanbod van de BMW X5 wordt in de loop van 2019 uitgebreid met een plug-in hybridevariant. De nieuwe BMW X5 xDrive45e iPerformance combineert een zescilinder-in-lijn benzinemotor met BMW TwinPower Technologie met de nieuwste BMW eDrive technologie. Dankzij de voortdurende progressie op het gebied van hybridetechnologie levert de nieuwe uitvoering van de BMW X5 een systeemvermogen van 290 kW (394 pk), een verbeterde elektrische actieradius en een significant lagere CO2-uitstoot ten opzichte van zijn voorganger.

De tweede generatie van de plug-in hybride combineert het volledig elektrische rijplezier van een BMW iPerformance model met de kenmerkende veelzijdigheid van een Sports Activity Vehicle (SAV). Daarmee tilt de nieuwe BMW X5 xDrive45e iPerformance zowel rijdynamiek als efficiency naar een nog hoger niveau. De acceleratie van 0 naar 100 km/h is mogelijk in slechts 5,6 seconden – meer dan een seconde sneller dan het vorige model. De elektrische topsnelheid is verhoogd van 120 tot 140 km/h. De elektrische actieradius bedraagt nu 80 kilometer*, bijna drie keer zo veel als die van zijn voorganger. Het gemiddelde brandstofverbruik van de nieuwe BMW X5 xDrive45e iPerformance is gedaald tot 2,1 l/100 km met een bijbehorende CO2-uitstoot van 49 g/km*.

De verbeterde cijfers zijn het resultaat van een compleet nieuw ontwikkelde aandrijflijn. Die bestaat uit een 201 kW (286 pk) sterke 3,0-liter zescilinder-in-lijn benzinemotor van de huidige BMW EfficientDynamics familie, gecombineerd met de nieuwste generatie BMW eDrive technologie. Het elektrische vermogen van 82 kW (112 pk), de lithium-ion batterij met een grotere capaciteit en verbeterde elektronica voor nog intelligenter energiemanagement staan in de BMW X5 xDrive45e iPerformance garant voor unieke prestaties en indrukwekkende efficiency. De twee krachtbronnen leveren samen een systeemvermogen van 290 kW (394 pk) en een maximumkoppel van 600 Nm. De elektro- en verbrandingsmotor zijn gekoppeld aan een 8-traps Steptronic automaat van de nieuwste generatie en BMW xDrive intelligente vierwielaandrijving. Op deze wijze worden altijd de vier wielen aangedreven, ongeacht of volledig elektrisch, uitsluitend op benzine of gecombineerd gereden wordt. Dit garandeert te allen tijde een dynamisch rijgedrag op de weg en superieure off-road prestaties op onverharde wegen. De topsnelheid van de BMW X5 xDrive45e iPerformance bedraagt 235 km/h.

Dankzij de batterij die in de bodem van de auto is gemonteerd, is het zwaartepunt lager dan bij een SAV met conventionele aandrijving. De bagageruimte van de BMW X5 xDrive45e iPerformance biedt slechts 150 liter minder inhoud. Als alle zitplaatsen in gebruik zijn, bedraagt de inhoud 500 liter; met neergeklapte achterbank is 1.716 liter laadvolume beschikbaar. De inhoud van de brandstoftank bedraagt 69 liter – zeer geschikt voor lange afstanden.

De nieuwe BMW X5 xDrive45e iPerformance is standaard uitgerust met luchtvering op de voor- en achteras, evenals elektronisch gestuurde dempers. Integral Active Steering (vierwielbesturing) is optioneel. Bovenop een uitgebreide reeks voorzieningen op het gebied van intelligente connectiviteit zijn ook nieuwe digitale diensten beschikbaar die specifiek gericht zijn op elektromobiliteit. Alle rij-assistentiesystemen die voor de Sports Activity Vehicle ontwikkeld zijn, evenals de vele hoogwaardige opties op het gebied van comfort en luxe, zijn onveranderd leverbaar voor de nieuwe BMW X5 xDrive45e iPerformance.


De met * gemarkeerde gegevens zijn berekend op basis van de nieuwe WLTP-testcyclus en aangepast aan NEDC voor vergelijkingsdoeleinden.