Nieuwe BMW 330e Sedan sportiever en efficiënter dan ooit.

Plug-in hybride aandrijflijn met vooruitstrevende BMW eDrive technologie; elektrische actieradius vergroot tot 60 kilometer*; CO2-emissie met meer dan 10% verminderd; nog meer vermogen: standaard XtraBoost functie goed voor extra 30 kW (41 pk); introductie in de zomer van 2019; eind mei te bestellen.

DE VOLLEDIG NIEUWE BMW 330e

De nieuwe generatie van de BMW 3 Serie Sedan kenmerkt zich met zijn superieure rijdynamiek en buitengewone efficiency. In de zomer van 2019 wordt het motorengamma uitgebreid met een plug-in hybride aandrijflijn. In de nieuwe BMW 330e Sedan combineert BMW de nieuwste generatie van BMW eDrive technologie met een viercilinder-in-lijn benzinemotor, wat de sportiviteit van de auto nadrukkelijk verhoogt en het rijplezier in de elektrische modus vergroot. De nieuwe BMW 330e Sedan is eind mei 2019 te bestellen bij de BMW dealer.

De BMW 330e Sedan is het eerste model van BMW dat standaard is uitgerust met XtraBoost – dat het systeemvermogen van 185 kW (252 pk) tijdelijk met tot wel 30 kW (41 pk) kan verhogen. Behalve dat XtraBoost de reacties op het gaspedaal versterkt, vergroot het systeem ook de elektrische actieradius van de nieuwe BMW 330e Sedan. Die is ten opzichte van zijn voorganger met 50% toegenomen, zodat de BMW 330e Sedan tot 60 kilometer* lokaal emissievrij kan afleggen. Brandstofverbruik en CO2-emissie zijn ruim 10% lager dan die van zijn voorganger en bedragen 1,7 l/100 km* en 39 g/km*.

In de nieuwe BMW 330e Sedan bereikt de intelligente interactie van de elektromotor en de benzinemotor een ongekend hoog niveau. De elektrificatie van de aandrijflijn draagt niet alleen bij aan de hogere efficiency, maar ook aan het kenmerkende rijplezier. De plug-in hybride aandrijflijn omvat een 2,0-liter viercilinder-in-lijn benzinemotor met BMW TwinPower Turbo techniek met een vermogen van 135 kW (184 pk) en een elektromotor die continu 50 kW (68 pk) vermogen levert en een piekvermogen heeft van 83 kW (113 pk). Samen leveren beide krachtbronnen een systeemvermogen van 185 kW (252 pk) en een maximumkoppel van 420 Nm.

De nieuwe BMW 330e Sedan sprint daarmee vanuit stilstand naar 100 km/u in 6,0 seconden. De topsnelheid bedraagt 230 km/u. In HYBRID modus kan de BMW 330e Sedan met uitsluitend elektrische aandrijving een topsnelheid van 110 km/u bereiken – 30 km/u sneller dan zijn voorganger. In ELECTRIC modus is emissievrij rijden mogelijk tot een snelheid van 140 km/u – voorheen was dat 120 km/u.

Een nieuwe standaardvoorziening in de nieuwe BMW 330eSedan is XtraBoost, waarmee de auto zijn maximale prestaties levert. Het systeem is toegankelijk door de SPORT modus te activeren met de Driving Experience Control. Om de benzinemotor bij dynamisch rijden te ondersteunen, levert de elektromotor met XtraBoost tijdelijk tot wel 30 kW (41 pk) extra vermogen – bovenop het continue vermogen van de elektromotor. De extra energie is opgeslagen in de hoogvoltage-accu. Daarmee is het sportieve karakter die de BMW 3 Serie Sedan kenmerkt, ook in de hybrideversie aanwezig.

Voor het eerst in een hybride BMW zorgen de snelle reacties op het gaspedaal voor maximale sportiviteit en precisie, mede dankzij een specifiek schakelprogramma van de 8-traps Steptronic automaat, compleet met een functie voor afremmen op de motor. XtraBoost zorgt voor intensere acceleraties dan die van conventionele auto’s met een vergelijkbaar vermogen. XtraBoost is beschikbaar zolang de laadstatus van de hoogvoltage-accu boven het minimumniveau is. Het is ook beschikbaar voor zogenoemde kickdown-acceleraties en in de M/S-positie van de transmissiehendel.

Het rijplezier wordt versterkt door een rijgeluid dat specifiek voor de BMW 330e Sedan is ontwikkeld, zodat ook het opwindende motorgeluid in het interieur hoorbaar is. Daardoor combineert de BMW 330e Sedan zijn duidelijk sportieve en dynamische karakter met de kwaliteiten van een hybride-model. Een optie die specifiek voor de hybride BMW 330e beschikbaar is, is onder meer akoestische voetgangersbescherming.

Om ruimte te besparen is de elektromotor in de nieuwe BMW 330e Sedan geïntegreerd in de 8-traps Steptronic automaat. Dankzij het intelligente design is de speciaal voor de hybride aandrijving ontwikkelde transmissie slechts 15 millimeter langer dan de Steptronic transmissie voor de varianten met conventionele aandrijflijn. Het opwekken van vermogen verloopt uitzonderlijk efficiënt dankzij de regeneratie van remenergie, waarbij de elektromotor functioneert als generator. De opgewekte elektriciteit wordt opgeslagen in de hoogvoltage-accu en dient – net als de elektriciteit die via de laadaansluiting van het elektriciteitsnetwerk wordt afgenomen – om de elektrische systemen van de auto te voeden. Dat betekent dat een door de benzinemotor aangedreven dynamo overbodig is. Daardoor is de efficiency van het gehele systeem nog hoger.

Met een brutocapaciteit van 12,0 kWh maakt de hoogvoltage lithium-ion-accu in de BMW 330e Sedan een volledig elektrische actieradius mogelijk van 60 kilometer* – 50% meer dan die van zijn voorganger. Ook zijn het brandstofverbruik en de CO2-emissies van de tweede generatie van de plug-in hybride sportsedan met 10% verlaagd tot 1,7 l/100 km* en 39 g/km*.

De hoogvoltage-accu in de nieuwe BMW 330e Sedan is gemonteerd onder de achterbank en de brandstoftank is boven de achteras geplaatst. Dat betekent dat de hybride aandrijving slechts een minimale hoeveelheid bagageruimte kost. De bagageruimte van 375 liter kan worden uitgebreid door de achterbank – die gedeeld is in de verhouding 40:20:40 – naar behoeven neer te klappen.

Vrijwel het gehele gamma van opties voor de BMW 3 Serie Sedan is ook beschikbaar voor de plug-in hybrideversie. Behalve in de basisuitvoering is de nieuwe BMW 330e Sedan ook leverbaar in de uitvoeringen Sport Line, Luxury Line en M Sport.

De BMW 330e Sedan kan worden voorzien van onder meer het adaptief M onderstel, inclusief Variable Sport Steering en het M sportremsysteem. Het volledige gamma van rijassistentiesystemen om het comfort en de veiligheid te verhogen, is leverbaar voor de BMW 330e Sedan – variërend van het BMW Personal CoPilot Pack met stuur- en rijbaanassistentie tot aan parkeerhulp met achteruitrijassistentie.

De standaarduitrusting van de nieuwe BMW 330e Sedan omvat onder meer voorverwarming en -koeling van het interieur, waarvoor de energie van de hoogvoltage-accu wordt gebruikt. Bij lage temperaturen kan het interieur voor vertrek al worden verwarmd – zelfs als de batterij weinig stroom meer heeft.

Voor de introductie van de nieuwe BMW 330e Sedan – in de zomer van 2019 – presenteert BMW nieuwe digitale diensten om het opladen van de accu onderweg gemakkelijker te maken. Als de bestuurder via het navigatiesysteem een openbaar laadstation selecteert, biedt het systeem ook een lijst aan met hotels, restaurants, cafés en bezienswaardigheden in de omgeving. De beschikbaarheid van een laadpunt kan ook vooraf worden gecontroleerd via de Control Display. De bestuurder ontvangt de informatie met een verwachting van de bezettingsgraad van het laadstation bij aankomst. Verder kunnen in de toekomst bepaalde laadstations voor een beperkte periode worden gereserveerd.